TCM (Tradional Chinese Medicine) TCM is een oude Chinese geneeswijze, die meer dan 5000 jaar oud is. Acupunctuur is een onderdeel hiervan. De vijf peilers van TCM zijn kruidentherapie, acupunctuur, voedingsleer, bewegingsoefeningen (Tai Qi) en Adem- en concentratie oefeningen (Qi Gong).

Acupunctuur
Bij de behandeling met acupunctuur wordt door middel van naaldjes de energiebalans in het lichaam hersteld, waardoor klachten kunnen verminderen of verdwijnen. Acupunctuur wordt al eeuwenlang in o.a. China, Japan, en Korea succesvol als geneeswijze toegepast. De laatste decennia is er ook in het Westen steeds meer belangstelling voor. Dat komt doordat men ook hier er steeds meer van doordrongen raakt dat lichaam, geest en de omgeving niet los te zien zijn van elkaar; iets wat de oude chinezen al eeuwen geleden onderkenden. Acupunctuur is gebaseerd op het meridianenstelsel, ofwel de energiebanen van het lichaam. Er worden kleine naaldjes gebruikt om de balans in het lichaam, of tussen lichaam en geest, te herstellen. De naaldjes worden gezet in zogenaamde acupunctuurpunten. Dit zijn invloedrijke punten die gelegen zijn op de energiebanen. Tegenwoordig is een grote overlap bekend tussen acupunctuurpunten en het (autonome) zenuwstelsel. Door de juiste punten te prikken worden bepaalde functies gestimuleerd of juist geremd, waardoor de klachten verminderen. Om tot een juiste puntenkeuze te komen is een goede TCM diagnose erg belangrijk.

Diagnostiek en behandeling
Allereerst vind ik het erg belangrijk dat u met uw klachten ook bij uw huisarts bent geweest. Ik heb een gedegen medische basiskennis, maar ben geen arts (fysiotherapeut). Een arts kan eerst bij u de medische diagnose stellen, en uitsluiten dat er iets aan de hand is wat medisch ingrijpen bijvoorbeeld noodzakelijk maakt.

Bij het eerste consult acupunctuur is het belangrijk om de TCM diagnose te kunnen stellen om daarna te komen tot een verantwoorde puntenkeuze. Om dit patroon van disharmonie, ofwel de TCM diagnose, te kunnen herkennen zal ik eerst goed luisteren naar uw verhaal en u uitgebreid vragen naar uw klachten. Ook kunt u echter vragen verwachten die op het oog misschien geen direct verband houden met uw klachten. Bijvoorbeeld vragen over uw stoelgang, of over de menstruatie. Dit geeft allemaal informatie over hoe uw lichaam energetisch gezien functioneert. Naast deze informatie zijn bij acupunctuur het voelen van de pols en het bekijken van de tong als diagnostische middelen erg belangrijk. Beiden geven informatie over de onderliggende TCM diagnose en bepalen de puntenkeuze. Ook wordt hiermee het effect van de behandeling geƫvalueerd.

De behandeling bestaat uit het prikken van de punten, waarna de acupunctuurnaaldjes er doorgaans 15 tot 20 minuten in blijven zitten. Daarna gaan ze er weer uit..

Indicaties
Hieronder als voorbeeld een greep uit de lijst indicaties. Als u wilt weten of acupunctuur iets voor u en uw klachten zou kunnen betekenen, neem dan gerust telefonisch contact met mij op.

  • Pijn ten gevolge van artrose
  • Rugpijn, schouderklachten, gewrichts-, pees-, of slijmbeursontsteking
  • Hernia
  • Slaapstoornissen
  • Astmatische klachten
  • Menstruatie-, overgangsklachten
  • Spastische darmen
  • Chronische vermoeidheid
  • AllergieĆ«n zoals o.a. hooikoorts en huisstofmijtallergie
  • Overbelastingsklachten of sportblessures, zoals achillespeesklachten, hielspoor, tennisarm